az oldalról

Serifmag, a magyar tipográfiai magazin

Intro/Bevezető

2017-ben leálltam a Serifmag frissítéseivel, de már akkor is a fiókban volt a terve egy „rendes" oldalnak. Az addig futó serifmag.com domain egy Wordpress sablon volt, amit nem tudtam igazán úgy alakítani, ahogy szerettem volna a kódolási hiányosságaim miatt. De menet közben egészen kikupálódtam a Webflow nevű, böngészőben futó web design fejlesztő eszközzel, ami tulajdonképpen egy online CMS platform. Része a No code movement kezdeményezésnek.

Amit fontos még tudni az oldallal kapcsolatban az az, hogy nincs igazán végső, kész vagy befejezett állapota, ami a designt és a működést illeti. Maga az internet is egy folyamatosan változó dinamikus felület és médium, és ezt a folyamatosságot, folyamatos építést, ennek a szemléletét és gyakorlatát ez az oldal is képviseli. A tartalommal ez nem így van, igyekszünk minden magyar betűtervezőt megismertetni veletek a Serifmagon keresztül, folyamatosan bővítve azt, így ha szeretnétek információt kapni a frissítésekről, iratkozzatok fel a hírlevelünkre.

A serifmag.com struktúrája

A Nyitó oldal tetején van mindig egy kiemelt anyag, ez lehet egy betű, egy riport vagy egy beszélgetés a Műhelyből, vagy valamilyen érdekes aktuális információ, kiállítás, rendezvény. Alatta a Flow, ami három hasábos hírfolyam, ahova kis, rövid és érdekes tartalmak kerülnek fel, itt az egész világból, akár egy kép, képhírek, linkek, érdekes tipós anyagok, amikbe belefutunk folyamatosan az interneten és számot tarthat az érdeklődésre. A következő a Próbapad rész kiemelt bemutatója, ami a tesztek része. Ezek után a Támogatói felszólítás, majd a végén a Csatlakozz és az oldal alja, a Lábléc.

És az oldalak listája:

Egyelőre ennyi az elképzelés, ha észrevételed van, vagy ötleted, írj nekem: hello@serifmag.com

Miért?

A Serifmag azzal a céllal jött létre már évekkel ezelőtt, hogy folyamatosan bemutassa és helyet adjon a magyar betű tervezőinek és a magyar betűkkel és betűtervezéssel kapcsolatos információknak. E mellet hasznos szakmai tanácsokkal szolgál a kezdő betűtervezőknek, tanácsot ad, bemutatja a betűtervező és a tipográfiához, betű használathoz kapcsolódó szoftvereket. És, segít a betűtervezőknek bemutatni a betűiket, a design stúdióknak, építész irodáknak, nyomdáknak, és minden más érdeklődőnek megismerni és használni a magyar betűket.

Hogyan?

Az oldal non-profit kezdeményezés, nincs egyelőre mögötte semmilyen támogató szervezet vagy kiemelt szponzor. Szeretném, ha az oldal önfentartó lenne a ti segítségetekkel. Az oldal különböző pontjain találtok Támogatási lehetőségeket, amiket igyekeztem különböző módon felépíteni, úgy, hogy olyan támogatási módot használjatok, ami nektek a legmegfelelelőbb. 3 különböző összegű egyszeri befizetésre van lehetőségetek: 1.500, 7.000 és 15.000 Ft, vagy pedig fix, rendszeres havi díjjal is támogathattok, egy általatok meghatározott összegben.

Kik?

Az oldal létrejöttében nagyon sok inspirációt és segítséget kaptam nem csak az elődöktől hanem a kortársainktól is, akiknek itt is köszönöm a segítségét.


Suszter Viktor
Budapest, 2020. január 22.

Felfedezés

Részt vennél a Serifmag munkájában?

Csatlakozz!

Magyar nyelvű tipográfiai magazin.
Az oldalon a Heuristica és RalewayPrezi betűcsaládot használjuk.