Műhely

Nádai Ferenc fefe – grafikus, tipográfus

Nádai Ferenc Fefe nélkül nem lennénk azok akik vagyunk, az biztos. Mindannyiunknak, generációnként külön-külön is van valamilyen kötődése vagy kapcsolata hozzá és akinek még nincs, hát majd lesz. Hasonlóan Rams-hoz, Fefe is kitörölhetetlen nyomot hagyott több generációnyi tervezőgrafikuson, tipográfuson – vagy az iskolán keresztül ahol tanított, legyen az a Budai Rajziskola, a Népszabis tipós képzés, a MOME (akkor még Iparművészeti Egyetem) vagy Sopronban az AMI. Köze volt a Playboy elindításához Magyarországon, dolgozott a Malévnál, és kitörölhetetlen emlékeink vannak az általa tervezett Filmvilágról. Sztorijai, látás- és gondolkodásmódja a szakmáról és a szakmai hozzáállásról mindannyiunknak példamutató.

Az alul található munkákat a rövid szövegekkel Nádai Ferenc Fefe az első Designers Movie Nights előadásához kapcsolódóan állította ill. készítette 2019 kora tavaszán.

Betű reneszánsza kiállítás vers-füzete

Egy oldal a 2008-ban, a Betű reneszánsza kiállításra készített 16 oldalas, Faragó Kálmán "Our Next Poet" cimű (angol nyelvű) írását tartalmazó vers-füzetből. Minden versszakot más-más típusból jelenítettem meg, igyekezve a betűtörténeti kronológiát követni (reneszánsz-barokk-klasszicista-egyptienne... stb.). A 11. oldalon a "script"következett, és a Zapfinot választottam, mert Zapf mester (1918–2015) mindenre gondolt, egy-egy karakternek több változatát tervezte meg, lehetőséget adva a "játékra". A Zapfino megalkotója egy alkalommal így nyilatkozott: "a legnagyobb hatást Bocskay György gyakorolta rám. Talán nem túlzás ha azt állítom, hogy a kalligráfia legnagyobb mesterét tisztelhetem benne. A kaliforniai Getty Múzeumban volt alkalmam arra, hogy (...) a Mira Calligraphiae Monumenta című írásminta-gyűjteményét alaposan tanulmányozhassam... Komolyan mondom, amikor először megláttam, arra gondoltam, hogy ha hazamegyek, kidobom a tollaimat. Méltatlanul keveset tudunk erről a korszakalkotó zseniről."

Kassák ex-libris

2004-ben, Boskovitz Oszi – akkor új – Cassius fontjának felhasználásával (bemutatására) terveztem a Kassák-exlibrist, amelyet 50×70 cm-es méretben kinyomtattam, és tiszteletem jeléül Kravjánszki Robinak ajándékoztam. A “print” magazin 2006/5-6 számának a European Design 2006 összeállításában, a magyar munkák között meg is jelent.

Hommage à Ligeti György // 2018

Évek óta készítek – mintegy stílusgyakorlatként, a magam szórakoztatására – hommage-okat... akár van valami aktualitása (születési- vagy halál-évforduló), akár nincs. Évekkel ezelőtt meghatározó zenei élményem volt Ligeti György 1962-ben keletkezett "Szimfonikus költemény 100 metronómra" című művének MÜPA-beli előadása (Poème Symphonique à 100 métronomes). Az elmúlt év februárjában lakóhelyemen, Verőcén volt egy kamarakiállításom, és arra az alkalomra új munkákat készítettem, többek között az Hommage à Ligeti György // 2018 címűt – 10×10 négyzetre komponálva. Ligeti művének címét Katyi Ádám 2010-ben (még soproni diákként) tervezett 9Pixel fontjának felhasználásával jelenítettem meg.

Filmvilág

A Filmvilág borítói tulajdonképpen a forgalmazók hirdetései voltak (vannak), ily módon a kiadónak – egyben a szerkesztőségnek – figyelembe kellett venni a forgalmazó kívánalmát, és a reklámból kulturális terméket szerkeszteni. Az adott képek megjelenítése korlátozást, de ezen belül mégis szabadságot is jelentettek. A fontok kiválasztásakor előnyben részesítettem magyar tervezők fontjait. Az 2005/11 szám borítóján Csatai Peti (Kabos) és Boskovitz Oszi (Shrapnel) betűi láthatók.

Radics-Ritter: Laptervezés Tipográfia

1975-ben terveztem a „Radics-Ritter-könyv” címét/borítóját (megjelent 1976-ban). Egy Letraset-katalógusban láttam a Herb Lubalin (1918–1981) által tervezett Avant Garde Gothic X-light változatát, és ennek alapján rajzoltam-szerkesztettem meg – körzővel-vonalzóval-tuskihúzóval! – a könyv címét. Némely helyen kénytelen voltam önkényesen megváltoztatni a betűk arányait, ugyanis csak így tudtam létrehozni, hogy az egymás alatt lévő P-R-P-R betűszárak egy vonalban legyenek, és ugyanezt tettem az egymás alatt lévő T-betűk esetében is. Manapság (amikor hozzá lehet jutni bármilyen fonthoz) talán kissé nehezebben menne az ilyesmi „csalás”… de akkor!? Kézzel bármire képes voltam/voltunk :-)

dáblin

Az Ulyssesből vett idézettel készített oldal a dáblin 2007-ben megjelent számaból. Az apropót az adta, hogy új fordításban jelent meg James Joyce regénye, persze a zseniális Szentkuthy Miklóst nem lehetett megkerülni így sem.
(Betűtípus: Kabos by Csatai Péter)

A Magyar Narancs 2017-ben. Fefe 75. születésnapja alkalmából készített interjúját pedig itt olvashatod el.

Felfedezés

Részt vennél a Serifmag munkájában?

Csatlakozz!

Magyar nyelvű tipográfiai magazin.
Az oldalon a Heuristica és RalewayPrezi betűcsaládot használjuk.