Betűtervező

Kravjánszki Róbert – Gidata

A Gidata Kft 1990-ben alakult. Hosszú, időnként unalmas történet, ne is feszegessük a múltat. A profil többszöri tisztítása után napjainkban már csak betűtervezéssel, digitalizálással foglalkozunk, hol piaci alapon, hol saját örömünkre.

fontok, betűcsaládok

Kner Antikva

A Kner Antikva a Gidata betűtervező műhely zászlóshajója. Kner Imre kedvenc betűtípusa volt, és ha többet akarsz tudni a történetéről, olvasd el dolgozatot a betű történetéről és elkészüléséről. Erősen ajánlott olvasmány rengetek hasznos kapcsolódó hivatkozással a digitalizálásra vagy akár a metrikára nézve is, nézzétek meg, érdemes.

Irány a bolt!

Megnézem a mintakönyvet

Cella

A Cella betűcsalád egyszerre pixel (bitmap) és outline font, apró méretre, elsősorban 72 dpi-s környezetre optimalizálva, 5, 7, 9 pixeles szerkesztésben, de vektor fontként (skálázhatóan) is megállja a helyét.

Irány a bolt!

Megnézem a mintakönyvet

Szamizdat – 2001

Szamizdat font. Lehet, hogy egyszer még szükséged lesz rá. Vagy az írógépre.
Ez bizony nagyon régi projekt. A terv már a kilencvenes évek elején felmerült, a szkennelt állományok 2001-esek. Néha elővettem, aztán hamar eltettem megint. Most nem hagytam magam, a kísérlet az volt, hogy lehet-e néhány nap alatt jól előkészített munkaanyagból három fontot gyártani. Lehet. Persze nem mestermunka. Sőt. A szerkesztőpontok lényegében úgy maradtak, ahogy a vektorizálás (trace) során odakerültek. Kis utómunka Illustratorban (festékszórás, szerkesztőpont-optimalizálás stb.) és kész. Egyszerűen reménytelen ennyi görbepontot helyesen szerkeszteni, úgyhogy a rendszerre hagytam, hogy megoldja a problémát. Egalizálás nincs (na jó, az m-négyzeten belül kis kiegyenlítés), mono-fontoknál ennek nincs is értelme. Tehát a két legidőigényesebb fázis kimaradt.
A karakterkészlet (ami a másik hasábban látható) erősen korlátozott, nem is csoda, hiszen ez egy írógépbetű-utánzat (ha valaki szeretné egyszer kipróbálni, mármint a fotón látható írógépet, csak szóljon, megbeszélhetjük). Például a kurrens "o" a nulla és a kurrens "l" az 1-es. Nyilván mindenki emlékszik erre, aki régi írógépen billentyűzött valaha. A 3 változat a szalagok típusának megfelelő. A karbonszalag csak egyszer volt használatos, viszont szép, éles körvonalat adott. Az új textilszalag sem mutatott csúnya képet (viszont szórta a friss festéket), és ez többször is (sokszor) használható volt. Újra lehetett festékezni, kábé olyan eredménnyel, mint amit mai tonerek vagy festékpatronok újratöltése nyomán kapsz.

Töltsd le és használd!

Megnézem a mintakönyvet

Ha tetszik, töltsd le és használd kedvedre (akár web-fontként is, szerencsés esetben most is azt látod). A szerzői jogokat természetesen fenntartjuk. A licence a forint és minta fogalmak alapján működik. Tehát ha használod, adj kis pénzt vagy ennivalót egy hajléktalannak, és küldj mintát a munkádból. De ha nem adsz és nem küldesz, akkor sem történik semmi...

Felfedezés

Részt vennél a Serifmag munkájában?

Csatlakozz!

Magyar nyelvű tipográfiai magazin.
Az oldalon a Heuristica és RalewayPrezi betűcsaládot használjuk.